miercuri, 2 mai 2012

Comorile pamantului nr.85-copalul

Salutare prieteni!Astazi a aparut numarul 85 al revistei insotit de un esation de copal.Copalul este o rasina naturala solidificata,care a fost secretata de anumite specii de arbori tropicali.
Copalul este termenul generic folosit pentru a desemna materialele rasinoase secretate de copalul brazilian,o specie de arbore tropical.Compozitia copalului este destul de variabila si prin urmare,nu se poate aplica substantei o formula chimica.Provine de la arborii care au trait acum 750.000 de ani in urma,in zonele tropicale.Este varianta mai tanara a chihlimbarului,format din rasina arborilor ce au trait acum 20 de mil. de ani dar in zonele cu climat subtropical si temperat,din rasina coniferelor.Copalul,ca si chihlimbarul poate sa contina resturi vegetale,precum si insecte.
Clasa:substanta organica
Sistem de cristalizare:amorf
Formula chimica:variabila
Duritate:2-21/2
Densitate:1,06-1,10
Clivaj-nu prezinta
Spartura:concoidala
Culoare:rosu,portocaliu,galben
Urma:alba
Luciu:rasinos
Luminescenta:uneori alb-albastruie
Din pacate numarul revistelor de la chioscuri s-a redus foarte mult.Spre final este posibil sa ne ''batem'' pe 2-3 reviste sau sa ajungem sa facem comanda la ei.
Eu mai am un esantion de copal din Brazilia dar acela este mai galbui si contine 2-3 bule de aer http://amatordemineralogie.blogspot.com/2012/02/copal.html .Am nimerit un esantion mat.Nu stiu daca a nimerit cineva un esantion mai translucit cu urme de vreo insecta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm