miercuri, 9 mai 2012

Comorile Pamantului nr 86-cuartul albastru

Salutare!Iata ca astazi a venit revista cu numarul 86,insotita de un esantion de cuart albastru.
Cuartul albastru este o varietate colorata rara de cuart ce contine o gama larga de incluziuni.
Cuartul albastru este cunoscut ca si cuart-safir.Culoarea albastra se datoreaza incluziunilor microscopice de minerale,printre care se numara varietatea fibroasa a crocidolitului sau a riebeckitului.Aceste incluziuni sunt atat de mici incat se observa doar cu ajutorul unei lupe sau a microscopului.
Asemenea altor varietati de cuart,cel albastru are o duritate de 7 pe scara Mohs.Are o densitate de 2,65 si nu prezinta clivaj.
Principalele zone din lume ,in afara de Golling(Austria),in care se gaseste cuartul albastru sunt:Boquira,Bahia(Brazilia),Karnataka(India) si Arizona,California,Montana si Washington(SUA)
Clasa:oxizi
Sistem de cristalizare:trigonal
Formula chimica:SiO2
Duritate:7
Densitate:2,65
Clivaj:nu are
Spartura:concoidala
Culoare:albastra,gri-albastrui
Urma:alba
Luciu:sticlos
Fluorescenta:nu prezinta
P.S. Lipsa revistelor de pe piata se datoreaza distribuitorilor,care,in mare parte nu si-au platit datoriile catre editura.Revistele vin din ce in ce mai putine.La mine la chiosc veneau cate 15-20 si astazi,desi m-am trezit cu noaptea in cap mai erau doar 4 reviste din care am ales una.Daca o tin asa pe final o sa fie foarte greu sa le procuram.Sincer de-abia astept sa se termine colectia ca sa nu mai stau la mana lor si sa-mi iau esantioane din alte parti.Bafta la pietre!6 comentarii:

 1. cred ca ai nimerit cel mai frumos esantion...
  felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 2. Se poate spala ? Mi se pare ca e mai albastru de la spalat .

  RăspundețiȘtergere
 3. Orice cuart se poate spala.de-aia arata si in poza mai albastru.a fost facuta poza cand era ud.

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua,  La numarul 87 se va trimite piatra “PYROLUSITE”, in scurt timp se va remedia problema intampinata la centrele de presa.  Va multumim si va dorim o zi placuta!

  RăspundețiȘtergere
 5. as dorp sa cumpar numarul 86 i-l mai aveti

  RăspundețiȘtergere
 6. Din pacate esantioanele prezentate sunt pentru colectie.Nu sunt de vanzare si nici nu iau mai mult de un exemplar pentru ca nici nu imi permit si oricum se aduc din ce in ce mai putine.

  RăspundețiȘtergere

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm