marți, 7 februarie 2012

silex

Silexul este o varietate de cuarț microcristalin sau criptocristalin găsită în cretă sau marnă (chert fiind o altă varietate găsită în calcar). Un subtip de silicolit. În vorbirea populară se mai numește și cremene. Silexul este de obicei de culoare albă, gri, neagră, sau maro și prezintă de obicei o suprafață mată sau translucidă.
Modul exact de formare a silexului nu este clarificat încă, dar una dintre teorii este că silexul este produsul unor reacții chimice care au loc în formațiunile sedimentare în timp ce acestea se transformă în roci. O altă ipoteză este că un material gelatinos ocupă cavitățile din sediment, de exemplu tunelele săpate de crustacee sau moluște, iar acest material este silicificat în timp. Această teorie explică forma complexă a cremenii în stare naturală.
O varietate a sa a fost și este încă este folosită în societățile umane primitive ca unealtă. Atunci când este lovit cu obiecte de fier poate produce scântei. Lovit cu un amnar este folosit la aprinderea focului.
Tipurile de silexuri cele mai cunoscute în România sunt silexul de tip Miorcani și silexul balcanic (numit și silex de Murfatlar). Silexul de tip Miorcani, este numit după mina de silex lângă satul Miorcani, dar poate fi întâlnit de la partea superioară a râului Prut până la partea superioară a râului Nistru. Este găsit într-un strat de marne cretoase cenomanian. Silexul balcanic poate fi întâlnit în toată Dobrogea (în România și Bulgaria) și pe partea inferioară a Dunării într-un strat de cretă de la sfârșitul cretacicului. Cea mai cunoscută sursă din România, din acest silex, este cariera de cretă de la Murfatlar. Alături de obsidian, aceste două tipuri de silex constituie obiectul schimbului cu materialele litice, din siturile arheologice din epoca de piatră din zonă.
Iata si 3 exemplare de silex ,2 negre si unul maro-galbui de origine necunoscuta(probabil din albiile raurilor Ramnicu Sarat sau Buzau)



15 comentarii:

  1. Salut,
    As vrea daca ma poti ajuta cu obtinerea de o bucata de silex. Eu la ce vreau sa o folosesc este la obtinearea de scantei pentru aprins focul. O metoda folosita in outdoor si bushcraft. Eu sunt din Arad si din cate am inteles ca pe aici nu prea se gaseste. De aceea as fii tare incantat daca m-ai ajuta in gasirea unei bucati.
    Mersi
    RaduC

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!am la tara o gramada de bolovani extrasi din albiile raurilor(sunt aduse odata cu pietris pentru constructii)o sa-ti trimit dar mai ai un pic de rabdare pana se mai topeste zapada sa ajung la tara.Daca vrei mai multe bucati(si pentru altcineva sa-mi spui ca sa stiu cat sa-ti trimit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana atunci poti sa-mi lasi adresa exacta pe privat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Emil.Vad ca esti un mare pasionat al mineralogiei.Eu ma numesc Georgian si sunt din Buzau.
    Ma intrebam daca ai din intamplare ceva roci vulcanice sau roci ca in poza aceasta http://imageshack.us/photo/my-images/834/dsc07137o.jpg/ de care te poti lipsi deoarece eu as avea nevoie pentru un acvariu
    De asemenea,am o gramada de silex adus de pe albia unui rau daca esti interesat,prefer sa il dau cuiva caruia ii trebuie decat sa il arunc
    Uite aici cateva poze cu ele
    http://forum.acvarist.ro/showthread.php?59169-Pietre-Nano-Culori-Deosebite&highlight=pietre+nano+culori+deosebite
    Contact: sageo93@yahoo.com
    O zi buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  6. Radu, judecand dupa silexurile vazute de mine, ele s-au format prin topirea rapida urmata de o la fel de rapida pietrificare a nisipului sau siliciului, in general. Cand ma intorc in tara iti aduc cateva mostre pt a vedea singur cum s-au pietrificat inclusiv picaturi de materie, cum au facut ochiuri acolo unde dedesubt era o mica punga de aer etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma poti contacta pe id de mess leoafricanul

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Emil,

    In caz ca mai ai posibilitatea, as vrea si eu o bucatica de silex pentru aprins focul. In caz ca ma poti ajuta, anunta-ma cum facem mai departe.

    Filip

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deocamdata nu mai am.ce am avut am dat.daca mai fac rost te anunt

      Ștergere
  9. buongiorno, sono un italiano in vacanza con la mia compagna di ramnicu sarat e sono qui in città. mi piacciono i minerali e vorrei cominciare a cercarli, ci possiamo vedere, per piacere perchè avrei alcune domande da farle....grazie tel. +393386736328 oppure rispondi su fb a sandro lucca...grazie di cuore sto qui ancora una settimana e poi vado via..

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut am doua bucăți de silex datează din epoca neolitică stie cineva sa imi dea mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut, Emil. Sunt Adrian , din Bucuresti,pasionat de minerale pietre si toate celelalte frumuseti iesite din adancul Pamantului. Cum te pot gasi , altfel decat pe blog ? Adresa mea de mail este adryanstancu@yahoo.com
    Daca citesti mesajul , te rog , da-mi un semn pe mail. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emil,sunt interesat de silex, imi doresc o bucata din aceasta materie. Adrian.
      adryanstancu@yahoo.com

      Ștergere
  12. Salut,
    Unde gasesc si eu o mica bucata de silex pentru a o tine in buzunar pentru efectele ei.
    Sunt in Bucuresti, si evident doresc sa cumpar. Puteti lasa un mesaj la Pionesco@gmail.com

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm