marți, 7 februarie 2012

Bazalt de Niculitel

Bazaltul este o rocă magmatică numită și rocă vulcanică bazică fiind un amestec silicați de fier și magneziu cu olivina si piroxeni ca si minerale bogate în calciu, feldspat.
Bazaltul ia naștere prin erupția unui vulcan din lava fluidă (cu vâscozitate redusă) și un conținut sărac în acid silicic și care ajuns la suprafața pământului se răcește relativ repede. Magma din care ia nastere bazaltul spre deosebire de granit este o magmă bazică.
În mod obișnuit bazaltul are o culoare cenușie închisă cu nuanțe de culoare până la negru, apărând ca o masă cu granulație fină, uneori cu incluziuni de roci de o culoare diferită. Această granulație fină a bazaltului este determinată de procesul de răcire relativ rapidă a lavei, în cazul unei răciri mai lente se formează coloanele de bazalt hexagonale.
Iata si un exemplar de bazalt de Niculitel,Tulcea



































Unitatea Niculitel se gaseste in partea mediana a Structogenului Nord-Dobrogean si este delimitata la vest de falia Luncavita-Consul, iar la est de Falia Sarica.Formatiunea geologica de Sarica-Niculitel este consuita, din vulcanite bazice, bazalte amigdaloide si variolite, frecvente in facies de pillow-lava. Bazaltele alcatiuesc in intregime Platoul Niculitel si dealurile Sarica. Varsta formatiunii de Sarica-Niculitel este triasica.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm