marți, 14 august 2012

Comorile Pamantului nr 100-angelitul the end

Iata ca dupa aproximativ 2 ani de trezit dimineata cu emotia descoperirii unui nou esantion,colectia a luat sfarsit.In ultimul numar este prezentat angelitul sau anhidritul bleu.
Angelitul este,de fapt,anhidrit(CaSO4) si si concresteri intre acesta si gips(CaSO4*2H2O).
Angelitul face parte din clasa sulfatilor,fiind un sulfat anhidru de calciu,spre deosebire de gips,care este un sulfat de calciu cu doua molecule de apa,ceea ce-l face mult mai moale.
Desi anhidritul este un mineral raspandit,varietatea bleu-angelitul-are o raspandire limitata,in formatiuni sedimentare,aparute prin evaporarea apei marine.Anhidritul violaceu este mentionat pe fisuri in roci metamorfice din zona tunelelor Simplon si St.Gotthard(Elvetia).Druze cu cristalebleu de angelit se gasesc in Naica,Chihuahua(Mexic).Alte surse de angelit se gasesc in Marea Britanie,Brazilia,Egipt,Germania,Peru,Polonia si Libia.
Clasa:sulfati
Sistem de cristalizare:ortorombic
Formula chimica:CaSO4
Duritate:3-31/2
Densitate:2,9-3,0
Clivaj:perfect
Spartura:neregulata(casant)
Culoare:predominant bleu
Urma:alba
Luciu:sticlos
Fluorescenta:de regula,nu prezinta:uneori rosie la lungimi de unda mari ale UV





2 comentarii:

  1. draga emil, in ce nr al revistei se afla paginile 115 - 116 de la sectunea ,,povestea pamantului,,?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe copertile fiecarei reviste scria ce contine numarul respectiv:asta daca le mai ai.undeva la 56-57 au fost niste greseli de numerotare.in unul din numere au dat niste autocolante care trebuiau lipite pe nr 107-108 care era de 2 ori.

    RăspundețiȘtergere

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm