miercuri, 4 aprilie 2012

Comorile Pamantului nr.81-bornitul

Astazi a aparut numarul 81 al revistei insotit de un esantion de bornit si de autocolantele seriei a 4a.
Bornitul este unul dintre cele mai comune minerale de cupru,cu o combinatie impresionanta de culori prezenta la cele mai multe esantioane.Culoarea in spartura proaspata variaza de la rosu-de-cupru la bronz.Este cunoscut ca ''mineralul-paun'' din cauza culorilor care apar pe suprafata acestuia cand este expus la aer.Bornitul,desi este des intalnit,se gaseste foarte rar sub forma de cristale.De obicei se gaseste in mase compacte si in agregate granulare.
Face parte din clasa sulfurilor(fiind o sulfura de fier si cupru,Cu5FeS4.Poate fi transformat relativ usr in calcozina,covellina,calcopirita,cuprit,crisocol,malachit si azurit.In spartura proaspata seamana cu pirotina si cu nichelina.
Bornitul este prezent in toate zacamintele de cupru din lume.Acumulari importante se gasesc in Tsumeb(Namibia),Butte(Montana,SUA)Tamaya(Chile),Nornerg(Suedia),Rudruth(Cornwall,Marea Britanie)Mansfeld(Germania),Sasca Mmontana(Romania)
Clasa:sulfuri
Sistem de cristalizare:tetragonal(<2280C)-cubic(>2280C)
Duritate:3
Densitate:4,9-5,3
Spartura:concoidala
Culoare:rosu-de-cupru,rosu-tombak,purpuriu
Urma:cenusie-neagra
Luciu-metalic
Luminescenta:nu prezinta
Despre esantionul meu am cuvinte de lauda.Este foarte mare si prezinta un joc de culori foarte frumos.




4 comentarii:

  1. Frumos, jos palaria. Este cel mai reusit din tot ce am vazut pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi!Sa stii ca toate esantioanele pe care le-am vazut aratau bine.Am stat ceva pana l-am ales pentru ca nu ma hotaram pe care sa-l iau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai lipici la piese frumoase. Reusit bornitu tau, super chiar fata de ce am luat eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este.Am mai spus de cateva ori.Am foarte mare noroc ca ma lasa sa aleg.Iau revista de la doamna respectiva de la inceput cu pauza de vreo 15 numere.Dar de la numarul 40 si pana acum numai de la ea am luat.Cand a fost iarna si nu au ajuns la ea sau cand au uitat distribuitorii cutia cu reviste in depozit nu am fost in alta parte.

    P.S. La numarul 82 se va trimite piatra “TEKTITE”.

    RăspundețiȘtergere

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm