marți, 31 ianuarie 2012

Granit

Granitul  este o roca magmatica masivă, cu granulație grosolană (cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri), formată la adâncimi mari , conținând în principal cuart,feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica.
 Granitele se formează din magma acidă bogată în silicati, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mișcările tectonice) și care în apropierea suprafeței pământului (adâncime de sub 2 km) se solidifică prin răcire lentă în crăpăturile scoarței având uneori un diametru de câteva sute de kilometri; granitele cu o granulație mai mare se numesc pegmatite.Deoarece procesul de răcire a magmei are loc la adâncimi relativi mari, răcirea magmei se produce lent, cristalizarea mineralelor producându-se în funcție de punctul lor de topire, de aceea mineralele de culoare închisă cu punct de topire ridicat care au de obicei și o densitate mai mare blendă, piroxen se solidifică la început, urmate apoi de feldspat și cuarț.
Din această cauză în camera sau cuibul de granit vom găsi mineralele cu densitate mai mică ca feldspat și cuarț mai aproape de suprafață. Influența temperaturii ridicate a magmei influențează rocile vecine care își modifică culoarea, (frecvent albăstruie) structura formându-se minerale noi la contactul magmei cu rocile învecinate, aceste proces de transformare determină formarea de fapt a rocilor metamorfice.
Prin mișcări tectonice ulterioare formării granitului, sau prin procesele de eroziune și transport a apei, vântului, sunt îndepărtate straturile care acopereau granitul, acesta apărând la suprafață, fiind supus la rândul lui intemperiilor, razelor solare ce duce la o schimbare a culorii sale într-o nuanță gălbuie, mineralele mai puțin dure fiind erodate.
Aspectul granitului, este diferit în masa lui se pot vedea cristale de minerale de mărime de câțiva milimetri, culoarea granitului variază de la cenusiu deschis până la albăstrui, rosu, galben.
Iata si cateva exemplare de granit de la noi din tara:
granit cu mult feldspat(roz) Luncavita,Tulcea


granit cu erigin si riebekit Cerna,Tulceagranit cu hornblenda,Greci,Muntii Macin,Tulceagranit Muntii Macin,Tulcea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm