miercuri, 8 august 2012

Comorile Pamantului nr 99-riolitul

Riolitul este o roca vulcanica acida,avand un continut de silice de peste 65%.Este corespondentul de suprafata al granitului.Granulatia riolitului este fina,iar roca prezinta deseori o structura porfirica,cu fenocristale de cuart,felspat potasic sau plagiioclaz,uneori si de biotit.
Culoarea riolitului este variabila,de regula alb-galbuie sau alb-cenusie,dar poate fi si alb-verzuie sau chiar neagra.Aceste culori pot fi intalnite in acelasi esantion,mai ales la riolitele cu textura fluidala.
Riolitele se asociaza de regula cu bazaltele si andezitele,dar au o pondere mai redusa:ele formeaza domuri,conuri vulcanice,deseori si scurgeri.
Riolitele se gasesc in Italia,Islanda,Japonia,SUA.In Romania ,riolitele sunt relativ intalnite:curgeri mari de riolite ignimbritice se gasesc in masivul Vladeasa(m-tii Bihor):riolite sub forma de perlite apar in zona Baia Mare.Aparitii izolate sunt cunoscute si in muntii Metaliferi(Rosia Montana,Baita).
Eu mai am un esantion de riolit primit de la cineva din zona Baia,jud Tulcea-http://amatordemineralogie.blogspot.ro/2012/02/riolit.html .

Tip:roca vulcanica
Componente esentiale:feldspati(alcalini,plagioclazi),cuart
Componente secundare:biotit,magnetit,ilmenit,topaz(rar)
Culoare:alb-galbui,alb-cenusiu,alb-verzui,negru
Structura:afanica sau porfirica
Textura:masiva sau fluidala
Granulatia:fina
Densitate:2,6





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm