În România, trovantii se găsesc în două locatii din judetul Vâlcea și Dealul Feleac (lângă Cluj Napoca). Exemple de trovanti pot fi văzute și la Muzeul Trovantilor in Costesti, judetul Vâlcea si in judetul Buzau in zona Ulmet-Bozioru.
Prima locație este o carieră de nisip care se află pe partea stângă a șoselei ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, înainte de intrarea în satul Costesti. Într-un spatiu de 100 mp se află mai mulți trovanti, de diferite forme, unii grei de câteva tone, asa cum au iesit din malul abrupt al carierei la exploatarea nisipului.
A doua locatie, si cea mai spectaculoasă, este de-a lungul pârâului Gresarea, apă care se varsă într-un râu de lângă satul Otesani. Satul se află la aproximativ 16 km de Horezu, urmând drumul spre Craiova (venind dinspre Râmnicu Vâlcea, viraj la stânga la intersectia din centrul localității). Aici, mergând în sus de-a lungul firisorului de apă al Gresarii, vei găsi, scoase din malul nisipos de suvoaiele formate la ploi, trovanti de diferite forme, de la cei mici, de câteva sute de grame, până la cei mai mari de zeci sau sute de kilograme.
În acest loc puteti intalni trovanti de diferite forme sau mărimi.
De la Costesti se poate ajunge la a doua locatie pe un traseu marcat, mergând pe jos de la panoul cu date despre acest loc.
Iata si 3 trovanti primiti de la cineva,care la randul ei i-a primit de la altcineva-tin sa le multumesc amandurora pentru aceste minunatii:
acesta seamana cu o silueta de caine :p |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu