miercuri, 25 aprilie 2012

Comorile Pamantului nr.84-pegmatitul grafic

Dragi prieteni,dupa cum se stie,astazi a aparut numarul 84 al revistei insotit de un esantion de pegmatit grafic si de o foaie cu autocolante pentru inlocuirea catorva abrevieri din numerele anterioare.
Pegmatitele sunt roci cu granulatie mare pana la foarte mare,care se formeaza in legatura cu masive granitice,mai rar sienitice si gabbroitice,sau cu complexe metamorfice de grad inalt,mai ales in compozitie gneissica.Mineralele principale din pegmatite sunt feldspatii si cuartul,cu care se asociaza,de asemenea,biotitul si muscovitul,feldspatii plagioclazi,turmalina,precum si berilul,spodumenul si mineralele de pamanturi rare.Pegmatitlele grafice,ca si granitele grafice,reprezinta o ''specie'' deosebita de roci,in care exista concresteri speciale intre ortoclaz si cuart.
Pegmatitele grafice se formeaza in zone in care topitura magmatica sau anatectica are compozitia eutecticului,prin care topirea locala are loc la temperaturi mai scazute.Sunt raspandite in toata lumea,dar aspectele grafice sunt rare,fiind intalnite sporadic si pe portiuni reduse.In Romania,pegmatitele grafice se gasesc marele corp de la Voineasa,la nord de orasulBrezoi,si in multe alte corpuri de pegmatite din Carpatii Meridionali.

Tip: roca magmatica sau metamorfica
Componente esentiale:cuart,ortoclaz
Componente secundare:biotit,muscovit,feldspati plagioclazi
Culoare:alburiu,alb-roscat
Structura:grafica
Granulatie:medie spre mare
Densitate:2.6(intre cuart,2.65 si ortoclaz,2.53-2.56)
Despre esantionul de azi am o parere buna.Este destul de mare si pe mijloc are cuart si ceva verde.









miercuri, 18 aprilie 2012

Comorile Pamantului nr.83-ochiul-de-tigru-multicolor

O porcarie mare!Asta este cuvantul ce caracterizeaza exemplarul din revista.Acelasi ochi de tigru din numarul 2.Probabil le-au ramas ceva exemplare mai urate si ni le-au bagat pe gat acum spre final sa mai amortizeze din pierderi.
Despre piatra nu o sa spun nimic pentru ca s-a mai scris si in numarul 2 si in numarul 60 la cel rosu.


marți, 17 aprilie 2012

piatra neidentificata

In scurta vacanta de Paste am fost la tara si am gasit o piatra intr-o gramada de pietris de constructii.Dupa ce i-am facut baita am spart-o sa vad ce e in interior. E o chestie foarte ciudata.Un amestec de minerale,cu o diaclaza de cuart,ceva oxizi de fier si in rest ceva ce nu pot sa identific.Are o duritate destul de mare.Astept parerile voastre in legatura cu aceasta ''descoperire''.





miercuri, 11 aprilie 2012

Comorile Pamantului nr.82-tectitele

Dupa cum s-a anuntat de 2 saptamani,astazi a aparut numarul 82 al revistei insotit de un esantion de tectit.Tectitele sunt sticle naturale,bogate in silice,de culoare neagra sau verde-oliv,care apar la suprafata Pamantului in forme variate,rotunjite sau neregulate.
Primele tectite(si cele mai scumpe)au fost moldavitele,descoperite de profesorul Josef Mayer in localitatea Tyna nad Vltavou din Republica Ceha,in 1788.Cele mai multe tectite au intre 2-6 cm si greutati intre 10 si 100 gr.Cel mai mare moldavit are 265kg(se afl;a intr-un muzeu din orasul cehesc Jihlava).
Tectitele au varste cuprinse intre 0.7 si 3.4 milioane de ani.
Tectitele sunt sticle silicioase(amorfe),cu impuritati de fier(bivalent,care confera si culoarea verde) si magneziu.La taiere se sparg cu usurinta.
Clasa:neclasificate in sistematica mineralogica
Sistem de cristalizare:amorfe
Formula chimica:SiO2 si impuritati de Fe,Mg
Duritate:5-6
Densitate:1,4-2,5
Clivaj:nu prezinta
Spartura:concoidala
Culoare:neagra,verde-oliv,incolor
Urma:alba
Luciu:sticlos sau mat
Luminescenta:necunoscuta




miercuri, 4 aprilie 2012

Comorile Pamantului nr.81-bornitul

Astazi a aparut numarul 81 al revistei insotit de un esantion de bornit si de autocolantele seriei a 4a.
Bornitul este unul dintre cele mai comune minerale de cupru,cu o combinatie impresionanta de culori prezenta la cele mai multe esantioane.Culoarea in spartura proaspata variaza de la rosu-de-cupru la bronz.Este cunoscut ca ''mineralul-paun'' din cauza culorilor care apar pe suprafata acestuia cand este expus la aer.Bornitul,desi este des intalnit,se gaseste foarte rar sub forma de cristale.De obicei se gaseste in mase compacte si in agregate granulare.
Face parte din clasa sulfurilor(fiind o sulfura de fier si cupru,Cu5FeS4.Poate fi transformat relativ usr in calcozina,covellina,calcopirita,cuprit,crisocol,malachit si azurit.In spartura proaspata seamana cu pirotina si cu nichelina.
Bornitul este prezent in toate zacamintele de cupru din lume.Acumulari importante se gasesc in Tsumeb(Namibia),Butte(Montana,SUA)Tamaya(Chile),Nornerg(Suedia),Rudruth(Cornwall,Marea Britanie)Mansfeld(Germania),Sasca Mmontana(Romania)
Clasa:sulfuri
Sistem de cristalizare:tetragonal(<2280C)-cubic(>2280C)
Duritate:3
Densitate:4,9-5,3
Spartura:concoidala
Culoare:rosu-de-cupru,rosu-tombak,purpuriu
Urma:cenusie-neagra
Luciu-metalic
Luminescenta:nu prezinta
Despre esantionul meu am cuvinte de lauda.Este foarte mare si prezinta un joc de culori foarte frumos.




 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm