miercuri, 22 februarie 2012

rulate

Diverse pietre rulate achizitionate la inceputurile mele de colectionar:
cuart aventurin

agate(vopsite)

ochi de soim

ochi de pisica

piatra soarelui(aventurin-feldspat)


poppy jasper

Comorile Pamantului nr.75 mezolitul

Salutare!Dupa cum s-a anuntat de saptamana trecuta astazi a aparut in numarul de azi mezolitul,un zeolit fibros.Este un mineral relativ rar,mai rar decat natrolitul si scolecitul,ceilalti zeoliti fibrosi.Sistemul de cristalizare al mezolitului este monoclinic,avand o structura care se apropie de cea ortorombica,structura reala a natrolitului.
Clasa:silicati
Sistem de cristalizare:monoclinic
Formula chimica: Na2Ca2Al6Si9O30*8H2O
Duritate:5
Densitate:2.25
Clivaj:perfect
Spartura:neregulata
Culoare:incolor,alb
Luciu:sticlos pana la matasos
Luminescenta:absenta
Ca majoritatea zeolitilor,si mezolitul apare tipic in amigdalele din lavele bazaltice sau pe fisurile din acestea si in gabbrouri.In Romania mezolitul a fost descris in gabbrouri la Svinita,Banat si in bazaltele din muntii Metaliferi,in special Techereu.
Sunt foarte multumit de acest esantion de astazi,avand cristale clare(fiind singurul dintre cele prezentate la chiosc,restul fiind compacte)





vineri, 17 februarie 2012

marna

Marna este o rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu și argilă, în proporții variabile, de obicei de culoare cenușie, întrebuințată la fabricarea cimentului. 
Ca structură, marna este o rocă de tranziție între argilă și calcar, masivă sau stratificată, cu textură pelitică fină și structură mecanică sau chimică. Adesea este microstratificată. Marnele sunt alcătuite în proporții practic egale din minerale argiloase și carbonați la care se adaugă alte minerale autigene, a căror prezență în rocă determină varietăți ca:
  • marnă saliferă,
  • marnă gipsiferă,
  • marnă glauconitică,
  • marnă brună bituminoasă, (în afloriment, apare sub forma unor stânci sau bulgări de mari dimensiuni)
  • marnă calcaroasă (o rocă cu o rezistență extrem de slabă, permeabilă și care clivează în condiții de îngheț-dezgheț).


















marna judetul Buzau

andezit

andezit cu oxizi de fier Transfagarasan
Andezitul  este o rocă magmatică rezultată prin erupție vulcanică, având o granulație fină, de culoare brună, violetă, până la cenușie. În compoziția chimică a rocii predomină acidul silicic.
Temperatura de formare este cuprinsă între 950-1000 °C, lava de origine având un conținut de plagioclaz, piroxeni, amfiboli si biotit.
Denumirea rocii provine de la Anzii Cordilieri.

calcit

calcit Brazilia

miercuri, 15 februarie 2012

Comorile Pamantului nr.74 cromitul

Cromitul este un mineral de crom de cuiloare neagra sau neagra-maronie.Face parte din clasa oxizilor,fiind un oxid de fier si crom cu formula FeCr2o4.Sistem de cristalizare :cubic,duritate:51/2,densitate 4,5-4,8,clivaj:nu prezinta,culoare negru,negru-maroniu,urma:brun inchisa,luciu:metalic spre submetalic,luminescenta:nu prezinta.In Romania se gaseste in Banatul de Sud(Eibenthal,Plavisevita).












luni, 13 februarie 2012

cuart

cuart Baia Sprie,MM

cuartit

cuartit Garvan,Cheile Buceacului,Tulcea

cuart metamorfozat


cuart metamorfozat cu oxizi de fier Garvan,Tulcea

obsidian

Obsidianul este o rocă vulcanică, amorfă, sticloasă, fără a se putea distinge o structură granulară mineralelor.Obsidianul se formează prin răcirea rapidă a lavei ieșite la suprafață, material care conține un procent maximal de 2 - 3 % apă. In cazul când conține o cantitate mare, iar pe lângă apă conține și gaze ca CO2, la o răcire rapidă se formează o rocă vulcanică poroasă numită piatra ponce. La o răcire mai lentă se formează o variantă de rocă neagră sticloasă cu luciu de smoală (germ. pechstein). Formarea rocilor amorfe sticloase, este posibilă prin concentrația ridicată de silicați, ca și prin vâscozitatea mare a lavei. Datorită răcirii rapide lava nu are timp să cristalizeze, din care cauză structura amorfă sticloasă, în cazul unei grosimi mai mari a stratului de lavă, se pot forma și texturi porfirice după caz cristale în masa rocii cu structură sticloasă. Roca poate în anumite condiție să se transforme în perioadele geologice, din forma amorfă într-o formă porfirică cristalină. Mineralul are un conținut ridicat de silicați, care ating concentrația de 70 %, peste acest procent roca va aparține familiei riolitului care sunt echivalente granitului. Mai rar obsidianul are procent mai scăzut de silicați în care se prezintă sub forme de trecere la trahite, andezite. Obsidianul era cunoscut deja de romani fiind adus din Etiopia.
obsidian Stefesti,Prahova

cenusa vulcanica


cenusa vulcanica de pe fundul lacului Sf. Ana,masivul Ciomatu,Harghita

blenda

Blenda (în germ. Sphalerit, în engl. Black-jack; denumirea veche germană Zinkblende) este, din punct de vedere chimic, o sulfură de zinc (; blenda este un mineral răspândit, din clasa sulfurilor, cu formula chimică ZnS și cu un raport metal/sulf de 1:1. Cristalizează în sistemul cubic, cu cristale tetraedrice și dodecaedrice, și mai poate apare sub formă de agregate fibroase masive de diferite culori.Blenda ia nastere în roci magmatice (pegmatite) sau hidrotermale fiind frecvent asociată cu galena si alte minerale sulfurice, sau magnetit și Pyrrhotin ca minenereu în calcare.
Printre locurile unde a fost găsit mineralul putem aminti: Madan in Bulgaria, Aomori in Japonia ,Dzhezkazgan in Kazahstan, Cananea in Mexic, Dalnegorsk in  Rusia, Trepča in Serbia, Banská Štiavnica in  Slovacia, Santander in Spania, Franklin/New Jersey, Big Four Mine/Colorado, Galena/Illinois si Joplin/Missouri  USA,in Romania la Rodna si Herja.Blenda cristalizează în sistemul cubic. În structura cristalului, atomii de zinc și sulf sunt coordonați tetraedric. Acest tip de structură este asemănătoare cu cea a diamantului.

calcopirita pe blenda Baia Sprie,MM

piroluzit

Piroluzitul este un mineral din grupa oxizilor, bioxid de mangan (MnO2) și reprezintă cel mai important minereu de mangan. Numele său provine din limba greacă, prin combinarea cuvintelor pentru "foc" și "a spăla", pentru că era folosit pentru eliminarea din sticlă a nuanțelor de verde sau de maro date de prezența fierului.Este un mineral moale, închis la culoare, cu aspect amorf, deseori prezentând o structură granulară, fibroasă sau columnară, uneori formând cruste reniforme la suprafața unor roci. Pentru varietatea cu cristalite prismatice închise la culoare, mai rar întâlnită, se folosea termenul de polianit. Are un luciu metalic, urma neagră, iar greutatea specifică obișnuită este.în jur de 4,8. Duritatea sa crește atunci când este încălzit.

dendrite de piroluzit pe gnais amfibolitic-Garvan,Tulcea

copal

Copalul este o răsină naturală transparentă, de culoare galbenă, care provine din descompunerea în pământ a arborilor răsinosi fosili sau din diverse plante tropicale, folosindu-se în special la prepararea lacurilor.Se deosebeste de chihlimbar prin culoarea citrin deschis si prin test cu acetona(personal am incercat asta)-devine lipicios.Iata si un copal din brazilia vandut drept chihlimbar:


copal Brazilia

gresie Codru Moma,Apuseni

pirita cuprifera





















pirita cuprifera Altan Tepe,Tulcea

calcar

Calcarul sau carbonatul de calciu este o rocă sedimentară, dominant organogenă, de culoare albă, cenusie sau galbenă. Roca este compusă în special din mineralele calcit si aragonit ambele având formula chimică (CaCO3). Calcarele se formează în general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneză de formare prin reacții chimice sau procese clastice. Calcarele au o importanță economică deosebită, fiind folosite ca materie primă în industria de construcții, sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului, gazelor naturale, sau este roca în care au loc procesele carstice, cu formarea pesterilor acestea fiind locuri de atracție turistică.
 Calcarul este o rocă cu foarte multe variante, aceasta se referă nu numai la procesul de formare a lor, dar și la caracterele rocii, ca aspect, sau utilizare.
Din această cauză există o ramură specială a geologiei Carbonatsedimentologia care se ocupă numai cu formarea și caracterele tipurilor diferite de calcar.
Termenul de calcar este folosit în vorbirea curentă, pe când în limbajul tehnic sau științific acest termen este utilizat diferențiat.
De exemplu roca masivă compactă va fi numită calcar pe când roca poroasă este numită cretă în industria de construcții calcarul fiind folosit ca var nestins, sau varianta cu o structură porfirică este numită marmoră cu toate că marmorele adevărate din punct de vedere geologic sunt roci metamorfice.
calcar Enisala,Tulcea


calcare Trei Fantani,Tulcea

calcare din albia raului Moneasa,Apuseni


calcare din zonele Sfinx,Caraiman si pestera Ialomicioara

dolomit

Dolomitul este un mineral din grupa carbonaților anhidri, frecvent întâlnit în natură. Mineralul cristalizează în sistemul trigonal-romboedric, având formula chimică CaMg(CO3)2, dominând cristalele romboedrice, sau agregatele masive de culoare albă cenusie cu variante de culoare ce pot fi până la brun deschis. Are o duritate relativ mică, între 3,5 si 4 cu o densitate de 2,9 g/cm³. O proprietate caracteristică a dolomitului care o deosebește de calcare este solubilitatea redusă în acizi, iar reacția cu acidul sulfuric spre deosebire de calcită este o reacție lentă. O altă caracteristică a dolomitului este luminiscența în culori diferite, de la portocaliu la alb, verde si brun. Roca dolomit care are același nume are un conținut în mineral de cel puțin 90 % .
 Dolomitul ia naștere prin combinarea alternativă a soluțiilor bogate în magneziu cu sedimentele de calcită din calcar coraligen.
Dolomit din colectia personala:
''coral'' de Zebil,Tulcea

dolomit,formatiune de Sitorman,Constanta

sâmbătă, 11 februarie 2012

colectie de roci,minerale

Iata cateva roci si minerale de la noi din tara,din colectia personala:
Randul 1:granit cu mult felspat plagioclaz(Luncavita,Tulcea),granit cu erigrin si riebekit(Cerna,Tulcea),calcedonii albastre(Trestia,Maramures si Gurasada,Hunedoara),gnais amfibolitic(Garvan,Tulcea),roca porfirica(Masivul Ciomatu,Carpatii Orientali)







Randul 2:serpentinit(Garvan,Tulcea),dolerit(Garvan,Tulcea),cuart laptos(Garvan,Tulcea),marna(Poiana Sarata,Bacau),halit(Slanic Prahova)
Randul 3:cuart transparent cu micasist(Transfagarasan),calcar negru(Somova,Tulcea),micasist/formatiune de Orliga(M-tii Macin,Tulcea),roca ruginoasa(nu stiu exact ce este,posibil andezit)(Transfagarasan),sist verde(Transfagarasan)
Randul 4:cuart laptos cu micasist(Fagaras),gresie(Bucegi)calcar(Bucegi),micasist(Balea lac),jasp rosu(gasit pe marginea drumului la monteoru-origine necunoscuta)

vineri, 10 februarie 2012

tuf vulcanic

Tuful vulcanic este o roca sedimentara formata prin intarirea cenusei vulcanice.
tuf vulcanic Sinca Noua

tuf vulcanic muntele verde slanic prahovaDiferenta dintre cele 2 este consistenta si greutatea(cel de Sinca Noua este mai usor si mai ''pamantos'' si cel de Prahova este mai greu si mai fin la atingere.










Comorile Pamantului nr.73-ceruzitul

dupa cateva zile de drumuri necirculabile iata ca azi am facut rost de revista.Se anuntase cuprul dar avem o surpriza-ceruzit.Ceruzitul este un mineral secundar care se formeaza adesea pri transformarea supergena a galenei.Este un carbonat de plumb cu formula PbCO3.
Iata si exemplarul meu de care sincer sunt cam dezamagit fiind mai mult galena si baritina si un cristal micut de ceruzit in mijloc(si inca unul care nu este vizibil decat la UV)




Are o fluorescenta galben-deschisa la lumina ultravioleta.Din pacate nu am putut sa captez imaginea.Daca aveti o lampa cu UV nu ezitati sa observati.Bafta la esantioane frumoase!

 cuart siderit pirita baiut mm 28/23 cm